Olika vattensporter

Att röra på sig i vatten eller simma för att få motion, är både hälsosamt och skonsamt för kroppen. Kroppen belastar inte leder och muskler på samma sätt när den befinner sig i vatten och det är ofta man rekommenderar vattensporter av olika slag när man har haft en skada eller behöver undvika för hög belastning någonstans. Vattensporter är även bra då man använder hela kroppen och alla muskler. Här följer några exempel på vattensporter du kan utöva i pool.

Vattenpolo
Detta är en rolig lagsport bestående av två lag med sex utespelare och en målvakt. Sporten innebär att man har en boll som man ska få in i motståndarlagets målbur och det gäller att vara kvick i vändningarna. Vattenpolo är en mycket rolig och fartfylld sport och en match spelas i fyra perioder med 8 minuter per period. En variant av vattenpolo är beachpolo som är snabbare och har färre lagspelare ute på plan.

Konstsim
Synkroniserad simning eller konstsim är en beundransvärd sport som är fin att titta på. Det kan bestå av ett lag, två personer eller en enda simmare som utför konster i vattnet. Momenten är musiksimning och figursimning och poängen bedöms på artistiska talanger och teknik. Konstsim har ingått i OS sedan 1984 men sporten är betydligt äldre än så. Den föddes i Tyskland redan på 1890-talet.

Simhopp
Även om en stor del utförs på trampolinerna ovanför poolen så tillhör dock simhopp en av de största vattensporterna. Man kan hoppa själv eller tävla i synkroniserade simhopp men målet är att göra konster i luften under hoppet innan man hamnar i bassängen. Många tycker mycket om att titta på simhopp för det krävs verkligen både koncentration och mod för att utföra dessa volter, skruvar och snurrar. I Sverige har Anna Lindberg varit en av de främsta simhopperskorna i modern tid.