Vatten i övriga former

Den kemiska föreningen utav väte och syre är någonting som kan förekomma i flera olika former.Man brukar i kemiska termer prata om någonting som kallas för aggregationstillstånd, vilket innebär just i vilken form en specifik kemisk förening visar. Det finns tre typiska former som brukar förekomma – fast form, flytande form och gasform. Det hela handlar om hur tätt packade ämnets partiklar är och dessa kan beroende på temperatur och tryck flytta på sig och på så sätt förändra ämnets form.

Vatten är ett ämne som i vår vardag förekommer i alla de tre formerna. Detta är inte speciellt vanligt för kemiska ämnen, då en del kan kräva extrema temperaturer eller tryck för att man ska kunna få fram dem. Här kan du istället enkelt få fram dem relativt fort med enkla medel.

Is
Under vintern så är isen någonting som många drar nytta utav genom att till exempel åka skridskor. Det finns ett flertal sporter som är helt och hållet beroende utav materialet och även framkallar det inomhus för att man ska kunna till exempel avnjuta en hockeymatch. I den svenska högstaligan spelar proffs från alla världens hörn , vilket gör att det finns ett sort intresse för dessa matcher. Om du vill se hur det går för ditt favoritlag kan du hitta en uppdaterad SHL tabell via den här länken. Is är vattnets fasta form och den form där partiklarna ligger som tätast inpå varandra. Vatten byter form till is när temperaturen understiger noll grader, vilket man kan märka tydligt utomhus om det har regnat och temperaturen sjunker under till exempel hösten. Dessutom kan man stoppa in vatten i frysen och efter en kort stund se att det har ändrat form.

Ånga
Vattenånga bildas om du värmer upp vanligt vatten till den normala kokpunkten på drygt 100 grader. Ju högre temperaturen är, desto snabbare avdunstar vattnet och bildas till ånga istället. I vardagen kan man se detta ske om man till exempel kokar vatten på spisen eller häller upp en kopp te. Även vid lägre temperaturer kan det förekomma ånga, men då inte i samma mängd.